Hoppa till innehåll
Hem » Järven

Järven

Järv står bland träd i skogen


Järven är en riktig enstöring

I själva verket är järven varken glupsk eller aggressiv utan något utav ”nordens hyena”. En halvdålig jägare som gärna äter rester som andra djur lämnar efter sig. Den är en riktig enstöring och rör sig runt i reviret för att leta föda. Järven är en allätare.

Järven påminner om en stor grävling. Pälsen är ljusbrun till svartbrun, med ett ljusare brunt band längs varje sida och en ljus teckning i ansiktet. Den är 70 – 85 cm lång med en 15 – 25 cm lång svans. Järven är vårt största mårddjur och väger 8-18 kg.

Järven kan komma upp i en hastighet av 45 km/h. De kan därför röra sig över stora ytor under dagarna. Den är också riktigt duktig både på att klättra och simma.

Järvarna i Skandinavien har bland de största reviren, där kan hanarnas områden vara så stora som 500 kvadratkilometer.
Hanarnas revir överlappar flera honors. När parningsperioden sätter igång, mellan april-augusti, träffas hanar och honor en kort stund för att para sig och skiljs sedan åt igen. Honan föder sedan 1-4 ungar i februari/mars året därpå.

Man uppskattar att det finns runt 700 järvar kvar i Sverige idag. Utvecklingen ser positiv ut och antalet järvar har ökat under 2000-talet, dock räknar man järven som sårbar i Sverige, medan den på andra platser i världen räknas som livskraftig.

Dela det här: