Hoppa till innehåll
Hem » Stockholm

Stockholm

Stockholms historia

Stockholm grundades vid mitten av 1200-talet av Birger Jarl, men det var inte förrän på 1600-talet som staden började spela en viktig roll som Sveriges huvudstad. Stockholm ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön på gränsen mellan Uppland och Sörmland. Platsen var tidigare befäst med en försvarsbyggnad på Stadsholmen.

Under medeltiden (1050-1520) betraktades Stockholm som en stor stad, trots att det bara bodde cirka 6000-7000 personer i staden i slutet av 1400-talet. Medeltidens Stockholm var inte större än den del som idag utgörs av Gamla stan, men var ändå landets största och viktigaste stad. På 1700-talet anlades fabriker på Södermalm och mot slutet av 1800-talet satte industrialiseringen sin prägel på staden.

Stadshusets tre kronor i grodperspektiv
Stadshusets Tre kronor

Gamla stan ser idag nästan likadan ut som på medeltiden vad det gäller gator och torg. Här finns Storkyrkan som byggdes på 1200-talet. Här finns också Stockholms slott. 1697 förstördes det gamla slottet Tre kronor i en våldsam brand. 1754 blev det nya slottet inflyttningsklart. Men sedan 1981 bor kungen och hans familj ute på Drottningholms slott. Kungliga slottet är dock en del av kungafamiljens arbetsplats.
Den allra äldsta delen av staden Stockholm låg på den lilla ön Stadsholmen där Gamla stan ligger idag.

Högvakten vid Stockholms slott
Högvakten vid Stockholms slott

Stockholm idag

Djurgården var ursprungligen kunglig jaktmark. På 1700-talet blev södra Djurgården ett populärt rekreationsställe. På Djurgården finns idag bland annat Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet och Nordiska museet.

Tack vare sitt fria och vackra läge vid vattnet har Stockholm ofta kallats Nordens Venedig, ibland också Mälardrottningen. Det finns 24 000 öar, holmar och skär i Stockholms skärgård.

Unga per i Kungsträdgården
Kungsträdgården

Stockholm är en av de snabbast växande regionerna i Europa. Allt fler väljer att flytta till Stockholm samtidigt som vi lever längre och fler barn föds. Under 2024 beräknas Stockholm ha en miljon invånare. Invandringen till Stockholm skiljer sig från den till resten av Sverige i flera olika avseenden. Vi jämför hur etableringen är för olika grupper som har kommit. Det finns betydande skillnader mellan Stockholm och resten av landet, men också mellan kvinnor och män.

Stockholms Centralstation

Stockholms centralstation, eller Centralen som den brukar kalls, är Sveriges största järnvägsstation sett till antalet passagerare och tåg. Tillsammans med Cityterminalen är Stockholms Centralstation Nordens mest trafikerade järnvägsstation med mer än 200 000 besökare dagligen. Den ligger på Norrmalm, i centrala Stockholm, vid Centralplan/Vasagatan och sträcker sig från Vattugatan i söder till Kungsbron i norr.

Dela det här: