Hoppa till innehåll
Hem » Lite om Sydkorea

Lite om Sydkorea

Sydkorea, en stat belägen på den södra delen av Koreahalvön och som angränsar till Nordkorea. Landet har på ett par generationer förvandlats från en fattig nation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd

En av de många parkerna i Gyeongju

Sydkorea är också ett av världens tätast befolkade länder. Över hälften av befolkningen bor och lever i storstäder. Huvudstaden heter Seoul och är, förutom Sydkoreas största stad, också en av världens folkrikaste städer med nästan 10 miljoner invånare i staden och 25 miljoner invånare i hela storstadsregionen.

Sydkorea har en befolkningsmängd på över 50 miljoner människor. 2001 var siffran drygt 51.7 miljoner, men prognoser visar att befolkningen inom de närmaste åren kommer att minska i antal. Sydkoreaner är också ett av världens smalaste folk. Tillsammans med Japan är Sydkorea ett av de länder i världens där befolkningen har minst fetma.

Den stora marknaden i Jeju

Sydkorea har rest sig ur fattigdom och krig och blivit en av världens ekonomiska stormakter. 2019 rankades Sydkoreas ekonomi som nummer 11 i världen med den fjärde starkaste ekonomin i Asien. Valutan heter won. 100 kr. är drygt 11 000 won.

Dongdaemun Design Plaza i huvudstaden Seoul
Ogräsrensning i parken, Gyeongju
Sydkoreas president Moon Jae-ins bostad i Seoul

Koreansk pop har tagit världen med storm de senaste åren. Första låten som slog igenom globalt var Gangnam Style av den koreanske sångaren Park Jae-sang, mer känd under artistnamnet Psy, som även skrev låten själv. Musikvideon har passerat 4,2 miljarder visningar på YouTube och blev den mest visade videon på YouTube drygt 1,5 år efter att den släpptes i juli 2012. Gangnam Style är ett koreanskt uttryck som hänsyftar på en lyxig livsstil som är associerad med distriktet Gangnam-gu  i huvudstaden Seoul.

Video på låten Gangnam Style av den koreanske sångaren Psy
Dela det här: