Hoppa till innehåll
Hem » Stockholm Marathon

Stockholm Marathon

Stockholm Marathon grundades ursprungligen av Anders Sohlström och hela loppet var inspirerat av det växande intresset för maratonlöpning runt om i världen. Det första loppet hölls den 7 juli 1979 med cirka 900 deltagare. Under 1980- och 1990-talet växte Stockholm Marathon i popularitet och lockade deltagare från hela världen. Loppet blev en årlig tradition för löpare och åskådare både i Sverige och internationellt.

Löpare och fotografer på Stockholm Marathon
Norr Mälarstrand

Under 2000-talet fick Stockholm Marathon ökad internationell erkännande och lockade elitlöpare från olika delar av världen. Loppet blev en del av World Marathon Majors, en serie av de största och mest prestigefyllda maratonloppen i världen. Genom åren har Stockholm Marathon också sett teknologiska framsteg inom deltagarupplevelsen, inklusive förbättrad tidtagning, live-spårning av löpare och interaktiv kommunikation via appar och sociala medier.

Jag är intresserad av friidrott och fotar Stockholm Marathon vid varje tillfälle. Jag har följt loppen i Stockholm under flera år och även själv deltagit som löpare. Distansen är 42,195 km och kan vara krävande att genomföra, speciellt under varma sommardagar.
Stockholm Marathon 2007, då jag var med som löpare, stod termometern på 28 grader vid starten och blev som mest nästan 30 i skuggan.

Viktigt också att man håller vätskebalansen i schack och dricker innan man blir törstig. Dricker man inte någon vätska innan man känner att man blir törstig, är det ofta försent att börja dricka.

Det finns ett 20-tal maratonlopp i Sverige. Några under 500 deltagare och ibland inte fler än kanske 100 löpare eller färre.
Exempel på Marathon-lopp är: Båstad, Östersund, Växjö, Göteborg och Axa Fjällmaraton. För att bara nämna några.

Stockholm Marathon
Uttråkad funktionär sitter på trottoarkanten
Uttråkad funktionär
Dela det här: