Hoppa till innehåll
Hem » Kina

Kina

Kina är världens folkrikaste land med drygt 1,4 miljarder människor (2022). Av dessa är fler än 740 miljoner män. Shanghai är Kinas största stad med ca 20,2 miljoner invånare, därefter kommer huvudstaden Peking (Beijing) med dryga 15,6 miljoner.

Omkring 70 procent av befolkningen talar mandarin. Språket har många dialekter som dock inte skiljer sig så mycket åt. Av dessa dialekter har just Peking-dialekten gjorts till det officiella riksspråket som kallas Putonghua (Standardmandarin). De flesta minoriteter i Kina har dessutom egna språk.
De kinesiska tecknen anger ordets betydelse och inte dess uttal. Samma text kan därför läsas över hela Kina, även om tecknen skulle uttalas helt olika. Nästan samtliga kineser är läs- och skrivkunniga. (96,8 procent 2018)

Kina har, som t.ex. Japan, sitt eget snabbtåg. Här kallas det för Bullet Train. Då jag var där 2016 och åkte snabbtåget var topphastigheten 350 km/tim. Idag lär det gå betydligt snabbare. Det som imponerade på mig var inte bara hastigheten utan att tågen även klarade att köras i – 40° kyla.

I Kina sägs det att man inte har varit där om man inte har gått på kinesiska muren, sett pekingoperan och ätit pekinganka.

Dela det här: