Hoppa till innehåll
Hem » Lite om Japan

Lite om Japan

Japan är en ögrupp bestående av 6 852 öar. De fyra största öarna är Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku, som tillsammans står för 97 procent av Japans yta. Japan har världens elfte största befolkningsmängd med över 125 miljoner invånare. Stortokyo är det största storstadsområdet i världen med nästan 36 miljoner invånare på en yta ungefär lika stor som Skåne. 

Gata i Tokyo på kvällen
Tokyo by night

Det finns många anledningar till att Japan är ett så fantastiskt land. Den japanska kulturen skiljer sig en hel del från den europeiska.  Japan och japaner är ett mycket annorlunda land och folk med stolta traditioner.

Tokyo

I Tokyo hittar man många stadsdelar, alla med sin egen nisch. Enorma skyskrapor i glas och stål sida vid sida med arkitektoniska pärlor. Här finns t.ex. kejsarpalatset och de vackra parkerna. I stadsdelen Shibuya ligger världens största gatukorsning med dess blinkande neonskyltar, gigantiska TV-skärmar. Har kan man uppleva hur upp till 2500 fotgängare korsar gatan samtidigt. Tokyo har förvisso bara 13 miljoner invånare men det som räknas till Tokyos storstadsområde har en befolkning på nästan 36 miljoner.

Ena hörnet av den världsberömda korsningen "Shibuya Crossing" i Tokyo
En bit av den världsberömda Shibuya Crossing i Tokyo
Sushi-bar i Tokyo
Sushibar i Tokyo

Metoden för att äta rå fisk och ris tog sin start i början av 1800-talets Japan. Sushi är inte betydelsen för rå fisk som många tror. På japanska betyder det ris kryddat med ättika, socker och salt. Skivad rå fisk utan ris kallas för sashimi. Både sushi och sashimi serveras ofta med japansk soja blandat med wasabi, som är en japansk stark pepparrot.

En middag med en rätt av japanska wagyu-köttet på Hotellet i Morioka. Helt otroligt gott!
En suveränt god sushi i Tokyo
Det otroligt goda Wagyuköttet
Inne i en liten sushibar i Tokyo

Kontrasten mellan de flera hundra år gamla traditionerna som tehusen, helgedomarna, templen och japanska trädgårdarna å ena sidan och å andra sidan det toppmoderna, högteknologiska Japan med några av världens snabbaste tåg och modern arkitektur är nog för att förtrolla de flesta.

Himeji Castle i Kyoto, Japan
Shinkansen Japan
Himeji Castle i staden Himeji
Snabbtåget Shinkansen
Dela det här: