Hoppa till innehåll
Hem » Lite om Japan

Lite om Japan

Japan är en ögrupp bestående av över 6 800 öar. De fyra största öarna är Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku, som tillsammans står för 97 procent av Japans yta. Japan har världens elfte största befolkningsmängd med över 125 miljoner invånare. Stortokyo är det största storstadsområdet i världen med nästan 36 miljoner invånare på en yta ungefär lika stor som Skåne.

Det är känt för sin rika kultur, teknologiska framsteg, hög levnadsstandard och unika traditioner. Landet har en lång historia och har genomgått perioder av isolation såväl som intensiv utrikeshandel.

Japan är hem för många kulturella och historiska sevärdheter, inklusive gamla tempel, slott och traditionella tehus. Dess moderna städer som Tokyo och Osaka är kända för sin livliga atmosfär, högteknologiska infrastruktur och trendiga mode- och matkultur.

Samtidigt har Japan ett starkt fokus på respekt för traditioner och hierarki, vilket kan ses i både det personliga beteendet och i affärskulturen. Maten är en viktig del av japansk kultur som sushi, ramen och tempura för att nämna några av de kända rätterna.

Ekonomiskt sett är Japan en global ledare inom teknik, bilar och elektronik. Dessutom har landet en fascinerande popkultur som inkluderar manga, anime och videospel som har fått en stor internationell följande.

Gata i Tokyo på kvällen
Tokyo by night

Sammanfattningsvis är Japan en fascinerande blandning av tradition och modernitet, och det fortsätter att vara en viktig aktör i världsekonomin och populärkulturen.

Tokyo

Tokyo är Japans huvudstad och en av världens mest befolkade storstadsområden. Staden är känd för sin imponerande skyline, avancerad teknologi, livliga gatuliv och unika kultur. I stadsdelen Shibuya ligger världens största gatukorsning med dess blinkande neonskyltar, gigantiska TV-skärmar. Har kan man uppleva hur upp till 2500 fotgängare korsar gatan samtidigt.

Tokyo har en fascinerande mix av traditionell japansk arkitektur och moderna skyskrapor. Staden erbjuder också en mängd olika aktiviteter, från traditionella te-ceremonier till trendiga shoppingdistrikt som Harajuku och Shibuya. Matkulturen är också en stor del av Tokyo, med allt från street food-stånd till Michelin-stjärnbeströdda restauranger.

Ena hörnet av den världsberömda korsningen "Shibuya Crossing" i Tokyo
En bit av den världsberömda Shibuya Crossing i Tokyo
Sushi-bar i Tokyo
Sushibar i Tokyo

Metoden för att äta rå fisk och ris tog sin start i början av 1800-talets Japan. Sushi är inte betydelsen för rå fisk som många tror. På japanska betyder det ris kryddat med ättika, socker och salt. Skivad rå fisk utan ris kallas för sashimi. Både sushi och sashimi serveras ofta med japansk soja blandat med wasabi, som är en japansk stark pepparrot.

En middag med en rätt av japanska wagyu-köttet på Hotellet i Morioka. Helt otroligt gott!
En suveränt god sushi i Tokyo
Det otroligt goda Wagyuköttet
Inne i en liten sushibar i Tokyo

Kontrasten mellan de flera hundra år gamla traditionerna som tehusen, helgedomarna, templen och japanska trädgårdarna å ena sidan och å andra sidan det toppmoderna, högteknologiska Japan med några av världens snabbaste tåg och modern arkitektur är nog för att förtrolla de flesta.

Himeji Castle i Kyoto, Japan
Shinkansen Japan
Himeji Castle i staden Himeji
Snabbtåget Shinkansen
Dela det här: