Hoppa till innehåll
Hem » Artificiell Intelligens (AI)

Artificiell Intelligens (AI)

Vad gäller?

Av Roger Arnefalk

Bilder som helt skapats genom Artificiell Intelligens (AI) saknar upphovsrätt och är således helt fri att användas av vem som helst. För att kunna få upphovsrätt krävs att den som skapat verket är en människa. En person som genom AI framtagit en bild, och därmed inte kunnat göra fria kreativa val, saknar alltså upphovsrätt till verket.

Men om bilden redigeras på något kreativt sätt, så kan upphovsrätten gälla till den som skapat den nu redigerade bilden. Här beror det i stor del på hur mycket av bilden som är skapat av en människa. För att idag få en fingervisning om hur detta ska tolkas är det ytterst en domstol som får pröva ärendet, och till sist kanske få ett prejudikat att luta sig mot.

Delvis skalad apelsin

Den här bilden är AI-genererad, den är inte justerad i efterhand. Upphovsrätt för bilden saknas.

Den här bilden är AI-genererad, men också redigerad med Photoshop i efterhand. Här kan upphovsrätten gälla för den som redigerat bilden.

Däremot kan den person som skaffat ett AI-program, och accepterat villkoren för användning av programmet, vara juridiskt bunden genom de användarvillkor som eventuellt gäller. I dessa villkor kan det ha villkorats hur bilderna som skapats med programmet får användas. Så här gäller det att läsa användarvillkoren.

AI-programmet Adobe Firefly arbetar med egna bilder från Adobe Stock Photos. Dessa bilder är friköpta. Så använder man Adobe Firfly kan man vara säker på att man inte bryter mot någon upphovsrätt.

Fyra kända AI-program är:
* Adobe Firefly
* DALL-E
* Midjouney
* Canva Image Generator

Artificiell Intelligens är ganska nytt på marknaden inom foto. Det lär komma mer om detta i framtiden. Det ska bli intressant att se vad juridiken har att säga framöver.

Källa:
Patent och registreringsverket (PRV)
Thomas Riesler, upphovsrättsjurist
Maria Lindberg, Fotograf och fotolärare

Dela det här:

Kommentera gärna inlägget

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.