Hoppa till innehåll
Hem » Flygfoto

Flygfoto

Arlanda flygplats är Sveriges största flygplats, belägen i Sigtuna kommun i Stockholms län. Driftbolaget Swedavia marknadsför flygplatsen vid namnet Stockholm Arlanda Airport. 

Mer än 26 miljoner passagerare reser till eller från flygplatsen per år. Här sker över 230 000 starter och landningar årligen. Arlanda flygplats har 3 start- och landningsbanor. Bana 1, 2 och 3. Under normal trafik används bara två av banorna för start och landning.
Det finns fyra terminaler på flygplatsen. Terminal 2, 3, 4 och 5.

Flygplan inför landning, Arlanda

Byggandet av Arlanda föregicks av många års utredningar där olika förslag till placering figurerade. Redan 1943 tillsattes en utredning för att undersöka möjligheten att komplettera Bromma flygplats som invigde 1936. Anledningen till detta var planer på att inrätta flyglinjer till Nordamerika. Anledningen till det var att Brommas banor var för korta för de nya långdistansflygplanen. Utredningen – som kom att kallas 1944 års flygplatsutredning – skulle undersöka alternativa lägen för ett ”Atlantflygfält”. Den 1 oktober 1983 invigdes Arlanda Inrikes som idag är Terminal 4.

Flygplan på väg att landa

I mitten av 1990-talet gick konjunkturen upp vilket ledde till att det blev trångt på Arlanda. Av den anledningen beslöt man sig för att bygga en ny bana som skulle heta Bana 3. Den 10 november 1998 gick startskottet för byggandet av banan, som ligger parallellt med bana 1. Samtidigt som man anlade den nya banan lät man bygga ett nytt trafikledartorn (83 m högt) som togs i drift tre år senare.

Dela det här: