Man som smygfilmade svägerska med sovrumskamera – döms

Publicerad i Dagens Juridik: 2021-04-22

Den 36-årige mannen har tagit sig in i hustruns systers sovrum, placerat en så kallad IP-kamera i ventilationen och dolt kameran med tidningspapper.
Han har därefter smygfilmat kvinnan via en mobilapp.
Mannen döms nu för kränkande fotografering till villkorlig dom och böter.

En 36-årig man åtalades vid Halmstad tingsrätt för kränkande fotografering av sin hustrus syster.

Styrde kameran via app

En majmorgon 2019 hade kvinnan legat i sin säng och då noterat ett blinkande blått ljus i en väggventil i rummet. Det visade sig att ventilgallret var löst och att det bakom lite tidningspapper satt en så kallad IP-kamera.
Kameran kunde styras med hjälp av en mobil och videobilder kunde skickas över internet till en kopplad molntjänst.

36-åringens fingeravtryck hade anträffats på det svarta tidningspappret som täckte kameran. Dessutom framkom av utredningen att mannen hade en app i sin mobil som användes för att styra en dylik IP-kamera samt att mobilen hade tömts på all information en kort tid efter upptäckten av kameran i kvinnans sovrum.

Villkorlig dom

Tingsrätten fann mot den bakgrunden att kvinnans uppgifter om att 36-åringen varit kontrollerande mot henne på olika sätt var trovärdiga. Med hänsyn till detta samt att mannens fingeravtryck funnits på tidningspappret var det styrkt att mannen placerat kameran i kvinnans sovrum samt att hon inte hade samtyckt till det.

Även om det var försvårande att 36-åringen alltså hade olovligen och i hemlighet installerat en kamera i kvinnans sovrum samt att han filmat henne när hon befunnit sig i rummet bestämdes straffet för den kränkande fotograferingen till villkorlig dom med 40 dagsböter om 50 kronor.

Hovrätten för Västra Sverige avslår nu 36-åringens överklagande dit och fastställer tingsrättens dom i sin helhet. (Blendow Lexnova)

Artikeln publicerad med tillstånd från Dagens Juridik